Imate vprašanje

+386 (0)31 831 606

Vrtiček sredi mesta, ki zavzame zelo malo prostora

Človeška bitja moramo biti obdana z zelenjem. Ko smo obkroženi z rastlinami smo srečnejši, rastline nam dajejo kisik in navsezadnje tudi hrano. Zakaj torej ne bi imeli organskega vrtička kar sredi mesta?

Intenzivno kmetijstvo je že popolnoma izčrpalo zemljo in jo hkrati zadušilo z umetnimi gnojili. To se seveda vedno močneje kaže na kakovosti svežih pridelkov in na našem zdravju. Še dobro, da je v trend prišlo kupovanje lokalnega, organskega pridelka in delna samooskrba – tudi v urbanih okoljih.

Urbani vrtički sredi mestnih džungel

Kakšen užitek je okusiti svežo papriko, ki ste jo ravnokar pobrali z vrta ali začiniti jedi z omamno dišečo baziliko, ki raste na okenski polici. Kaj pa, če živite v mestu in nimate prostora za klasične gredice? Kdo pravi, da si vrtička ne morete privoščiti, če ne živite v hiši in niste obdani z veliko zelenice?

Mogoče vaš vrtiček ne bo izgledal kot tradicionalne gredice, kjer so v pravilnem zaporedju posajeni paradižniki, kumare in bučke. A tudi balkonski, urbani vrtovi niso nič manj prikupni in uporabni.

Manjši in sila ustvarjalno zasnovani vrtički na balkonih, terasah ali okenskih policah, so lažji za vzdrževanje, kot neskončne poljane vrtnih gredic. Lažje jih boste zalivali in na njih ne bo nič plevela. Se vam že riše nasmeh na ustnicah? Tudi hrbtenica vam bo hvaležna, saj se ne boste več ur sklanjali ali klečati na tleh. Povrhu vsega pa balkonski pridelki še lepo popestrijo sivo betonsko džunglo!

Zakaj imeti vrtiček tudi, če živite v mestu in imate zanj malo ali nič prostora?

 • Z vrtnarjenjem osvojite edinstveno veščino, ki vas opominja, kako hrana pripotuje na vaše krožnik Hkrati je vrtnarjenje kot hobi izjemno izpolnjujoč in sproščujoč.
 • Vzgojite zdrave, varne, ekološke sveže pridelke, ki bodo popestrili vaš jedilnik. Domači pridelki niso plod intenzivnega kmetijstva, ki goji hrano s pomočjo toksičnih sredstev.
 • Urbani vrtički so pogosto prenosljivi, zato jih lahko vzgajamo dlje časa kot klasične vrtove. Niso tako občutljivi na vremenske razmere in letne čase.
 • Hrano pridelujete trajnostno. Pridelki niso prepotovali pol sveta in porabijo občutno manj vode, kot pri intenzivnem kmetijstvu.
 • Z domačim vrtičkom tudi prihranite denar. Kakovostna hrana v supermarketih je običajno dosti dražja od domačega pridelka.

Načrt zelenjavnega vrtička

Pri urbanem vrtnarjenju ne potrebujete kompleksnih zelenjavnih načrtov, kot pri navadnih gredicah. A vseeno je zaradi manjšega prostora potreben tehten premislek in malce iznajdljivosti. Vsekakor je dobrodošlo, če imate vsaj teraso ali balkon. Vendar tudi, če živite v manjši garsonjeri – naj vas to ne ustavi. Vse se da, če se hoče! S sadilnimi vrečami imate lahko gredice tudi v notranjosti stanovanja.

Kje lahko zasnujete urbane vrtičke?

Primerni prostori za vrtnarjenje so:

 • Balkon ali terasa
 • Dvorišče
 • Streha
 • Okenska polica
 • Notranjost stanovanja

Pri izbiri prostora upoštevajte sončno svetlobo. Določena zelenjava potrebuje vsaj 6 ur direktne sončne svetlobe, medtem ko druge vrste ne potrebujejo veliko sonca in bodo uspevale tudi na polsončni legi.

Preden se zaženete v vrtne centre po vso potrebno mašinerijo in opravo za pripravo vrtička, priporočamo, da se usedete k računalniku, odprete brskalnik in nekaj časa posvetite temeljiti raziskavi.

Informacije, ki jih raziskujte, preden se lotite urbanega vrtička:

 • Katero zelenjavo, sadje, začimbnice želite gojiti?
 • Koliko sonca potrebuje rastlina?
 • Koliko prostora potrebuje rastlina?
 • Kakšne rastne pogoje ji morate zagotoviti (vrsta zemlje, gnojila, količina vode)?
 • Katere rastline lahko posadite skupaj in katere se kot sosede ne marajo preveč?

Vsekakor ne priporočamo brezglavega nakupovanja substratov in gnojil, še pred temeljitim načrtom vrtička. Za zdrave organske gredice je bolje izbrati le ekološke in trajnostne sestavine. Saj veste, da ni smiselno na balkonu gojiti paprike, ki bo polna težkih kovin in umetnih poživil, kajne?

5 postavitev urbanih gredic

Vrtički na balkonih naj bodo pisani in razigrani! Hkrati pa morajo maksimalno izkoristiti prostor, ki ga imate na voljo. Spodaj je nekaj možnosti, ki jih lahko poljubno kombinirate. Priporočljivo je, da pripomočke v katere sadite, reciklirate in večkrat uporabite.

Organske urbane gredice odlično uspevajo v posodah ter vrečah iz naravnih materialov. Te ustvarijo najboljše zračno-vodne režime in pogoje za razrast korenin.

#1 Kraljestvo korit in posod na sončnih balkonih

Veste, kaj najpogosteje krasi slovenske domove na balkonih? Cvetlična korita, seveda! Najbolj priljubljena metoda urbanega vrtnarjenja je s pomočjo korit, posod ter lončkov iz različnih materialov. Te lahko postavite na tla, obesite, postavite na okensko poličko, jim izdelate stopničke in tako izkoristite vsak kotiček vašega balkona ali terase.

Opcij je malo morje, prav tako je raznovrstna tudi njihova izdelava. Za zelenjavni vrt so izjemno priljubljena plastična korita. Njihova prednost je dolga življenjska doba ter zadrževanje vlage. Niso pa ravno najbolj ekološka izbira. Najlepša opcija, še posebej za zelišča, so glinene posode. Vendar pazljivo, pozimi lahko zaradi mraza počijo.

Nekaj nasvetov pri vrtičkanju s koriti:

 • Optimalna temperatura zemlje za rast zelenjave je 18 – 24°C. V plastičnih, glinenih ali kovinskih posodah kroženje zraka ni možno, zato bodite previdni, da se zemlja ne greje preveč.
 • Previdno z zalivanjem. V koritih lahko hitro utopimo rastline. Preverite vlažnost prsti z rokami in zalivajte le toliko, kot je treba. Pomagate si lahko tudi z uporabo merilca vlažnosti.
 • Za manjše posode reciklirajte konzerve ter drugo embalažo, ki bi jih sicer zavrgli.
 • Odlična alternativa so lesena korita ali posode, ki jih lahko iz odvečnega lesa naredite tudi sami. Les je veliko bolj zračen in vodo propusten. Izvrsten material za izdelavo korit in posod je tudi filc.

#2 Inovativne vertikalne gredice

Vertikalni vrtički niso tako zahtevni, kot se morda sliši. Dovolj je le mreža, ki jo postavite ob steno balkona ali terase in nanjo privežete lončke ali žepke iz filca. Če imate voljo in živce za večje projekte, lahko vertikalno gredico izdelate tudi sami. Pri tem si pomagajte z lesenimi paletami ali pa gredico seđijte iz koprene ali drugih tkanin.

Vertikalne gredice so idealna izbira tudi za najmanjše balkone, kjer se prostorska stiska zdi velik problem. Za vertikalno sajenje so bolj primerne manjše sadike, saj boste tako res optimalno izkoristili prostor. Kot nalašč so za vzgojo zelišč, še posebej kjer okenske police ne dobijo dovolj svetlobe za njihovo vzgojo.

Z izbiro pisanih zelišč in drugega zelenja lahko dolgočasno steno spremenite v pravi zid življenja, ki bo polepšala balkon ali notranjost vašega stanovanja.

In še sveža zelišča bodo vedno pri roki!

#3 Zeleni vrtički v zraku

Visečke so trenutno pravi trend v vrtnarjenju. Zelene viseče rastline so ponovno v modi tudi pri dekoriranju notranjih prostorov, denimo pajkovke, viseči figovci ali srčnolistna svetilnica. Poseben čar ustvarijo sukulenti v visečih glinenih lončkih. Obešanke pa so lahko tudi funkcionalne, ne le krasen dekor balkona ali stanovanja.

Za sajenje vrtičkov v zraku lahko uporabite plastične lonce ali lesene košare. Zaradi omejene svetlobe bodo v visečkah dobro uspevali:

 • Fižol
 • Grah
 • Kumare
 • Solata
 • Paprika
 • Jagode
 • Zelišča

Pri obešankah bodite pazljivi na svetlobo. Lončkov ne obesite previsoko, saj bodo tako prejeli manj svetlobe. Hkrati pa se boste pri zalivanju preveč naprezali. Preverite, nad kakšno površino obesite rastline, saj se lahko zgodi, da bo po zalivanju voda odtekala na tla. Vsekakor se prepričajte, da bo podporna struktura na katero obesite košare dovolj močna, da bo prenesla težo rastline tudi po zalivanju.

#4 Sadilne vreče za zdrave organske vrtičke

Če ocenjujemo iz ekološkega vidika, so sadilne vreče najprimernejša izbira za urbano vrtnarjenje. Povrhu vsega pa so še super praktične za uporabo. So neprecenljiva izbira za gredice na manjši površini in omogočajo hitro in enostavno vzgojo sveže zelenjave in drugih zdravih pridelkov.

Če ste vrtičkar, ki želi svoje gredice vzgojiti organsko, ekološko in trajnostno, klasični materiali, kot so betonska korita, niso ravno najboljša izbira. Sadilne vreče iz naravnih tkanin omogočajo zdravo uspevanje rastlin, pa še prava estetska poslastica so!

Zakaj so sadilne vreče iz naravnih materialov boljše kot plastična korita?

 • Zdravo razraščanje korenin. V koritih korenine rastejo v krogih in se hitro zapletejo. Ko korenine dosežejo rob korita, rastejo dalje v drugo smer, kar povzroči strukturne poškodbe rastlin. Korenine se zmanjšajo, to pa vodi v primanjkovanje vode in hranil. A, ko korenine dosežejo rob v sadilnih vrečah, jih smatrajo za suho zemljo in se ne razraščajo naprej.
 • Odličen zračni režim in vzdrževanje temperature. Plastična, kovinska ali kamnita korita ne omogočajo kroženje zraka. Poleti se zemlja v njih hitro skuha. Tkanina sadilnih vreč pa omogoča konstantno kroženje zraka.
 • Rastlin ni možno preveč zaliti. Odvečna voda bo v sadilnih vrečah hitro odtekla. Da si ne boste preveč belili glave z zalivanjem, se priporoča uporaba substrata, ki dobro vzdržuje vlago in vodo. Tak je na primer substrat s kokosovimi vlakni.
 • Vreče so priročne in funkcionalne za selitev. Brez težav jih namreč premikate po mili volji, po koncu sezone pa jih enostavno zložite in pospravite. Verjetno ne morete enako storiti s koriti – sploh, če živite v stanovanju, ki nima veliko prostora za shranjevanje.

Zaradi številnih koristi so sadilne vreče nepogrešljiva izbira vsakega vrtnarja. Vanje se boste naravnost zaljubili, četudi že imate klasične gredice in si želite le malce popestriti svoj vrt. V sadilnih vrečah imate popoln nadzor nad substratom, pH vrednostjo zemlje ter gnojil. To pomeni, da boste lahko v njih posadili tudi tiste bolj zahtevne rastline, ki na navadnih tleh ne bi rasle.

#5 Urbano vrtnarjenje z visokimi gredami

Visoke grede so se začele uporabljati kot alternativa klasičnih gredic. Pogosto so bile brez dna, saj so stale direktno na zemlji. Sedaj se, seveda z dnom, uporabljajo tudi za ustvarjanje vrtička na balkonu, terasah ter drugih podobnih površinah. Podobno kot sadilne vreče, so tudi visoke grede veliko bolj ekološka opcija kot plastična korita in posode.

Najpogosteje opazimo lesene visoke grede. Tako kot korita, lahko tudi te sestavite sami. V njih imate popoln nadzor nad rastnimi pogoji vrtička. Zaradi globine se priporoča, da naredite vsaj 3 sloje različnih plasti:

 • Drenažni sloj, ki preprečuje zastajanje vode. Drenažo lahko naredite iz debelejših vej, ki jih postavite v obliko mreže in na njih naložite tanjšo plast vejic. Drenažni sloj naj bo debeline do 20 cm.
 • Organski material, kot je na primer travna ruša, slama, listje ali koščki lepenke.
 • Kakovostni substrat ali prst naj bo zadnji sloj, debeline 20 cm. Za idealne pogoje priporočamo uporabo Organske zemlje s kokosovimi vlakni.

A izdelava lesene visoke grede je lahko precej težavna. Pa tudi premikati je ne morete po mili volji – ko je vaš balkon enkrat poln velikih lesenih gred, jih čez zimo pač ne boste mogli kar pospraviti v klet.

Dosti primernejša izbira, sploh, če si želite vsako leto nekoliko drugačen vrtiček, so visoke grede, narejene iz filca. Ta naravna tkanina bo vašemu vrtičku omogočala zdravo razraščanje korenin ter kroženje zraka.

Ekološko je edina prava izbira!

Ne glede na to, za kakšno vrsto urbanega vrtička se boste odločili, se držite ene smernice – ekološke vzgoje rastlin. Le tako boste namreč med sajenjem, zalivanjem in negovanjem svojih gredic občutili ljubezen in zadovoljstvo do dela. Naravne, okolju prijazne sestavine pa bodo poskrbele še za pravo revolucijo na vaših krožnikih, kjer se bodo kar naenkrat pojavile ekološko pridelane dobrote z vašega urbanega vrtička.

Scroll to Top