Imate vprašanje

+386 (0)31 831 606

Vodnik o pomanjkanju kalcija

Kalcij je prisoten po celotni rastlini. Vključen je v mnoge procese v rastlini, najpomembnejši pa je za proces rasti. Uravnava sestavo celic in prispeva k stabilnosti rastline. Rastline imajo na voljo dva sistema prenosa – ksilemske in sitaste cevi. Večina hranil se lahko prenaša po obeh sistemih, za kalcij pa to ne velja.

Ker se kalcij lahko prenaša skoraj izključno po ksilemskih ceveh, je za ta element značilna slaba mobilnost v rastlini. Zato je pomembno, da ga je v koreninskem okolju vedno na voljo dovolj in da je rastlini nenehno na voljo za absorpcijo.

Razlogi za pomanjkanje

  • V sadilni mešanici je kultura, ki veže kalcij.
  • V koreninskem okolju je preveč amonija, kalija, magnezija in/ali natrija. Absorpcijo najbolj duši amonij, v manjšem obsegu pa tudi natrij.
  • Težave z izhlapevanjem zaradi previsoke vrednosti električne prevodnosti ali zaradi previsoke ali prenizke vlažnosti.

Rešitve za pomanjkanje

  • Če je električna prevodnost substrata ali sadilne mešanice previsoka, lahko mešanico preprosto sperete s čisto vodo, po potrebi pa tudi z okisano.
  • Kalcij lahko dodate s hranilno raztopino, ki ji dodate tekoča apnena gnojila, na primer raztopino kalcijevega nitrata. Če je sadilna mešanica prekisla, lahko vrednost pH povečate z apnenim mlekom.
  • Uporabljajte ustrezno sadilno mešanico, ki ni preveč kisla. Kisla sadilna mešanica pogosto vsebuje nezadostno količino apna. Dobre sadilne mešanice in kokosovi substrati so že obdelani z apnom. V vednost: bodite previdni pri uporabi gnojil, ki vsebujejo klorid.
Scroll to Top