Imate vprašanje

+386 (0)31 831 606

Nasveti za primerno prehranjevanje rastlin

Vzkliti, rasti in obroditi, so funkcije vseh rastlin. Ti trije življenjski koraki omogočajo rastlini, da listje prične rasti, da požene cvetove in končno obrodi sadove.

Sladkorji, beljakovine in hranila so osnova za dobro prehrano vseh rastlin na svetu, od dreves, zelenjave, žitaric ali dragocene konoplje. Rastline potrebujejo bazo NPK (dušik, fosfor in kalij), vodo in sonce, da naredijo svoj življenjski ciklus, tako kot mi potrebujemo zelenjavo, meso, sadje, vodo in pa tudi počitek.

Življenski cikel rastlin

Osnovni elementi, kot so dušik, fosfor in kalij (NPK) niso samo rastlinska osnovna prehrana, saj tako kot v naši prehrani, kalcij v siru, železo v stročnicah, beljakovine iz živalskega mesa in vitamini iz dobrega naravnega soka, nam taka uravnotežena prehrana daje nekaj dodatkov, ki ohranja našo presnovo aktivno.

Zato tudi rastline potrebujejo niz dodatnih snovi, da bi lahko pokazale svoj najboljši “fenotip” (skupek vidnih in biokemičnih znakov). Njihova struktura bo videti v odličnem stanju, če bodo lahko prenašale vse vrste vitaminov, hormonov, mikro in makrohranil, od korenin do konice zadnjega lista. Če se to ne bi zgodilo, bi rastlina pokazala znake na steblih ali listih z razliko v barvah. Če redno pregledujete svoje rastline, vam bodo dale ključne informacije o tem, kaj se dogaja z njimi.

Osnove za dobro prehrano rastlin

Naj se vrnemo nazaj na našo temo, saj želimo poudariti pomen dobre prehrane, ki temelji na NPK-ju, pa tudi na vitaminskih, hormonskih in encimskih dodatkih. S tem lahko rastlina bolje absorbira hranila in ji pomaga pri razvoju v celotnem življenjskem ciklu.

Dobro prilagajanje hranil poteka v optimalnih rastnih razmerah, ne glede na to, ali gre za nadzor EC-ja, pH-ja tal, temperature ali prezračevanja. Upoštevati moramo tudi, da najpomembnejše razmerje med makro in mikrohranili poteka v zemlji. Ker so mineralne soli organskega ali kemičnega izvora vedno v združljivem formatu, lahko korenine čim hitreje sprejmejo hrano v organizem, zato stebla, meristemi (območje rastlinskega tkiva, ki ga najdemo predvsem na konicah korenin in poganjkov) in listi lahko uživajo v dobri prehrani.

Pametno hranjenje

Pri vsakem namakanju ni dobro prekomerno gnojiti, saj tako le zapravljate denar pri gnojilih. Če je rastlina nasičena s hranili, ne bo absorbirala več ničesar iz zemlje ali iz stomatov na listih. Pri uporabi organskega gnojila je težko opaziti prevelik odmerek, ker niso tako agresivna ali neposredna kot kemična gnojila.

Proces prilagajanja organskih gnojil je počasnejši kot pri drugih izdelkih, kot so kelati pri kemičnih gnojilih. Ti so zasnovani tako, da imajo najbolj zaželeno in preprosto obliko, tako da lahko rastlina neposredno absorbira hranila skozi katerokoli vrsto encima ali aminokislin prisotnih v zemlji. Zato moramo biti zelo previdni pri gnojenju s kemičnimi proizvodi in pazljivo spremljati odmerke, saj se ti razlikujejo od organskih. Če naredimo napako v odmerku, se takoj pokažejo napake na rastlini.

Nasveti za dobro rast

Da bi rastlina imela dober proces prilagajanja hranilnih snovi iz organske formulacije, ji lahko pomagamo z uporabo izdelkov, imenovanih “stimulatorji” ali “dodatki”. Ti izdelki so zasnovani tako, da dopolnjujejo osnove NPK, ne da bi jih pri tem nadomestili.

Kot že samo ime pove, so to izdelki za spodbujanje, bodisi za korenine, rast, cvetenje, plodove ali za izboljšavo tal. Ta vrsta izdelkov je zasnovana tako, da deluje skupaj z gnojilom in vrsto zemlje, ki smo jo izbrali za pridelavo naših pridelkov. Vedno je odvisno, če začnemo z pognojeno zemljo ali z manj pognojenim substratom. Ker so stimulatorji zasnovani za podporo vitalnih funkcij rastline (npr. vnos sladkorjev), olajšujejo pretok hranil, pospešujejo fotosintezne procese in izboljšujejo delitev celic, da bi povečali odpornost na določene bolezni ali morebitne škodljivce.

Plagron

Z uporabo pospeševalca Plagron Green Sensation so ostali dodatki, kot na primer PK 13-14 odvečni. Natančno preučena sestava Green Sensation-a je vzrok, da rastlina dobi vse hranilne snovi potrebne za bujno cvetenje in fruktifikacijo (razvijanje plodov). Rezultat je maksimalna količina glavnih sestavin in bolj kompaktna celična struktura. Zelo dobro pospešuje proizvodnjo sladkorja.

Biobizz TopMax

100% organski spodbujevalec cvetenja (booster) Biobizz TopMax je rastlinskega izvora. Vsebuje huminske kisline katere izboljšajo pretok hranil v rastlini. Zagotavlja bujno proizvodnjo cvetov, torej oblikovanje velikih poganjkov. Poleg tega povečuje nivo sladkorja v razcvetju in daje sladko ter nežno aromo.

Scroll to Top